Fint skare va...




Bästa jordgubbsdesserten


Vadan är detta?!

"Hjälpa till" i finköket
Ibland får jag äran att "hjälpa till" i finköket där den hemliga kockmannen (som jag så mystiskt kallar honom) jobbar. Idag var blott två gäster inbokade (vilket är helt i sin ordning, det är ingen lunchrestaurang han jobbar för ... inte riktigt en restaurang heller i sin bemärkelse egentligen). Hur som helst, att hjälpa till innebar i själva verket att ta närgångna bilder och att röra i en puré så att den inte brändes. Goda resultat på båda, jag levererade i samtliga uppgifter! Dagens goda gärning.
Förrätten var en klassiker, rätten som för några år sedan tog en självklar plats på många restaurangers förrättslista eftersom att den är sjukt god och dessutom enkel att göra. Grillad getost på toast med honung och valnötter. Här med salladsblad och lite ringlad tryffelolja. Och toasten är ett hembakt gudomligt fruktbröd.
Här har vi förrätten, en millisekund innan första tryffeloljedroppen landar!
Varmrätten: Ugnsbakad torsk med blomkålspuré, vitvinsås, blancherade morötter och ärtskidor, tillsammans med en salsa på löjrom, tomat, gurka, vårlök och surdegsbrödchips. "Inte skitful, men heller inte den vackraste" tyckte den hemlige kockmannen. Haha.
Att ”ägga” glass är lite av en konst, inte så himlarns enkelt. Men tjusigt blire.
God och "enkel" efterrätt. Äppelpuré, vaniljglass (Londons godaste, vill jag påstå!) med muscovadosocker på. Ja just ja! Crumble! Under glassen, för smak, men också trixet att få glassen att beté sig moget på tallriken och ligga still. Allt är såklart och självklart hemgjort.
Sköna bönor

Och på tal om sköna bönor så kom faktiskt Kiera Knightley in och köpte sig en macka, precis när jag "påsade upp" bönorna. Starstruck!
Goda grannar

Det blev alltså snabbrimmad torskfile, med primörmorötter, -sparris och - broccoli tillsammans med två olika lena puréer; en på rotselleri och en på kålrot. Sedan en klassisk vitvinsås på detta. Sådär väldigt jättegott var det. Med ett glas Chablis till.

Efter detta dessert. En chokladtrippel (chokladkaka, chokladmousse och chokladsabayenne) med färska bär och en hallonsås.

Sedan ost från jobbet!
Längst upp på bilden: Abbaye de Trois Vaux är en underbart krämig, fruktig ost som jag fick möjlighet att prova på en ostprovning tidigare i veckan. Den här osten har en gul yta som, vad jag har förstått, beror på att den tvättats i alkohol, i detta fall i öl. Det är nunnor från Abbaye som gett denna lagom smakrika ost all kärlek. God god god.
Jag älskar ju Gruyere. Så himla gott det är, och dessutom är det en ost som jag tror faller de flesta i smaken, Den är liksom inte galen, som vissa ostar ju kan vara. Ingen "skämmande" doft eller mögel eller nåt. Den är bara god. Den stora hårdosten på bilden kommer från Vaud i Schweiz och denna produceras heltraditionellt, ystningen sker som sig bör över öppen eld. Inte halvdant gjort här inte! Etivaz heter osten, döpt efter den lilla byn den kommer ifrån och den är ju som en Gruyere i flera anséenden, även om nu en "riktig" Gruyere ska komma från just byn med samma namn. Smörig, rik, nästan lite grynig, och fantastiskt god.
Årets första (gånger två)!

Jag har följaktligen liksom satt upp regler för mitt köttätande; jag äter bara kött från djur som jag vet haft ett bra liv och en respektabel död, jag äter alltså vilt och eftersom att mat är ett stort intresse och jag jobbar med mat, så kan jag smaka på allt. Hur som helst. Vi har ett Farmer's Market som pågår varje söndag här i Marylebone, dit gock jag förra veckan och frågade lite om köttet som säljs där. Alla djur är frigående och de två, tre gårdar som säljer kött där kontrolleras ofta och noga. jag ska nog kolla det noggrannare senare, men det fick duga för att jag gick och köpte den här!

Påsken till ära!
Och dom här "glada" små bitarna.

Vad göra av dessa två? Det är självklart!

Klubba!
Härligt att komma hem från jobbet...

Victoria sponge sandwich. Som en Victoria sponge cake, alltså sockerkaka, vispad grädde och hallonsylt egentligen, men vi hade jordgubbar och jordgubbssylt. Döpt efter drottning Victoria av Storbritannien och Irland under 1800-talet, hon tyckte nämligen mycket om denna skönhet, så god i sin enkelhet tillsammans med en kanna te. Dessutom var dom här ju portionsgjorda, mer som sandwichar! Är inte detta ett härligt alternativ till en jordgubbstårtan så säg? Jag fantasi-high-fivar med Victoria...
Men inte nog med detta, sambon gör stan ikväll, men fixat och fint var det hemma och dessa stod på bordet.

Kylskåpet välfylld dessutom, med en viktig detalj.

Rosor i all ära, men kokosyoghurt. Bingo bara!
Jag och Leif GW Persson...
En sådan där otroligt skön dag har det vart.

Käkade lyxfrukost; Pain au chocolat (ok, gårdagens från jobbet men dock!), kaffe, jordgubbar, toksöt mango och det bästa av allt: Kokosyoghurt! Min absoluta favvo. Handlade den på jobbet, märket heter Vardon och den var ju ljuvlig!
Sedan prommis till parken, de senaste dagarna här i London har varit fantastiska, 20-25 grader har jag hört. Men inte upplevt särskilt mycket, då jag stängt in mig på jobbet. Regent's Park ligger ca 5 minuters gång hemifrån.

Så dagens aktivitet (eller snarare icke-aktivitet) var ju självklart häng i parken.

Med Leif.

Och Londons himmel. Letade nämligen efter moln.

Hittade ett! Till slut (är ni avundsjuka än?).

Jag och Leif fick besök.

Hon tvekade ju nå jävulskt innan hon vågade flyga iväg och jag äntligen kunde önska mig fler av dessa dagar och då dessutom med sällskap av mina goa vänner som sitter och är avundsjuka på mig hemma i Sverige..!
Grannarna på middag

Dumma jag har redan glömt namnet. Hur som helst. Enkelt och bra: Nötter, dadlar, hembakt bröd och osten.

Eftersom att jag ibland kollar på matlagningsprogram har jag lärt mig att man "bara ska steka fisk på skinnsidan". För en gångs skull följde en tittare regeln. Det som är bra med detta är att man får ett krispigt och gott skinn som man faktiskt gärna knaprar i sig. Fisken stektes i olivolja och sedan sista minuterna lade jag på några smörklickar. Ett tips från kocken. Frågade inte, men skulle anta att det var för smak och för att få en glansig och fin fisk. Glöm inte salt och peppar.

Jag fick inte riktigt till en snygg bild tyvärr, men här är resultatet. Saffranspastan är helt enkelt smaksatt pasta, köpt på jobbet och tillverkad i litet kök i Italien (på riktigt alltså). Citronzest och finhackad persilja vispat ner i saltat smör. Formas till korv, lindas in i aluminiumfolie och läggs i kylen.

Här har vi väl det som vi kan skylla dom suddiga bilderna på..! Picpoul de Pinet. Picpoul är den vita druvan som är typisk för Pinet, som ligger i södra Frankrike. På min och godaste vännens bilfärd genom Frankrike i somras råkade vi hamna i Pinet. Campade mitt i smeten av Picpoul-vinfält. Måste säga att jag blev positivt överraskad av denna druva. Frisk, välbalanserad (beror väl i och för sig på tillverkaren men...), aningens kryddig. Lite Chenin Blanc är det över den. Passade fint till maten.

Så till desserten som är ett riktigt fuskbygge. Mörk chokladtarte från jobbet, vispad grädde/marcarpone/vanilj/florsocker-blandning på och sedan hallon. Men det var gott.
Vi fick ett dessertvin av våra gäster, ett Muscat från Australien, riktigt trevligt faktiskt. Inte sådär simmigt sött, utan med en friskhet och nästan lite pärlande. Jag är ju som inget jättestort fan av söta drycker överhuvudtaget, men det här vinet var gott.

Tavlan som aldrig blir klar...




Så här såg första utkastet av bakgrund ut, men oj vad jag har ändrat...

